VET Center

Viden om ernæring

Kontakt os nu
7354 0035

Man hører/læser så meget derude

At arbejde med ernæring til dyr er en helt fantastisk ting. For det første er det en fornøjelse at se dyrene trives med den rette fodring og for det andet er der ret meget der smitter af på en selv som menneske og den mad vi selv indtager, når man ved hvordan fysiologien fungerer derinde.

Her i dag kom et emne omkring hestefodring op. Jeg har neutraliseret spørgsmålet der kom ind på e-mail, så vi alle kan bruge det til noget uden at nogen føler sig stødt.

Spørgsmål: Nu når vi siger at hestens mave er 10 L. Hvor meget fuldfoder kan en hest så spise og optage næring fra ad gangen?
Der er så mange delte meninger. Nogle siger 1 L andre siger 2,5 kg så hvad er det rigtige svar egentlig?

Svar: Fordøjelsen er en ongoing process hos heste, så ret hurtigt efter at maden er kommet ned i den øverste neutrale (hvide) del af mavesækken glider det videre til syredelen og derfra videre til tarmsystemet, hvor selve optagelsen af næringsstofferne foregår.
Det eneste fordøjelsesmæssige der foregår i selve maven er at syren i den nederste (røde) del opløser nogle af de råvarer der nu er kommet ind, således at de er nemmere fordøjelige i tarmen. Derudover sikrer syren at de fleste bakterier dræbes inden de når ned i tarmen.

I teorien kan en helt tom hestemavesæk på 10 liter indeholde…. ja, 10 liter foder.
Når hesten tygger på posefoder ved man at der udskilles ca. 3 liter spyt for hver kg foder.
Hvis vi nu siger at 1 kg posefoder fylder 2 liter (passer ret godt på de fleste posefodertyper) og der sammen med 1 kg posefoder dannes 3 liter spyt, vil det i maven fylde 5 liter.

Når der i alt i en tom mave er plads til 10 liter vil en hurtig hovedregning give resultatet at 2 kg (4 liter) posefoder vil fylde en tom mave op.

Det siger så i sidste ende ikke noget om hvor meget der optages af det. Kun om der er plads til det i mavesækken.

Nu har en hest forhåbentlig aldrig en helt tom mavesæk, så i praksis vil det være mindre der er plads til ad gangen.

Så husk at kigge på liter og kg i den ligning og husk at kigge på hestens anatomi og fysiologi, når I hører/læser den slags udmeldinger.

ALLE der kommer med meget konklusive regler om fodring af dyr har typisk glemt at tænke på dyret som sådan og tænker i formler/regneark.
Og det holder bare ikke vand….!

Men det er der desværre ALT for meget af derude og det er præcis den vinkel en VET har når der skal rådgives/vejledes/coaches om fodring. Altid at have dyrets ve og vel i første række, altid at inddrage ejer/foderansvarlige i processen og sikre sig forståelse af og accept for retningen, der bliver lagt i fællesskab.

Alene for dyrets bedste.

Skrevet af Allan Venzel, VET